Ciekawą grupą są warzywa liściowe, przedstawimy kilka rzadkich i popularnych
warzyw z liściową częścią jadalną.
warzyw z liściową częścią jadalną.
Rzeżucha
Popularna na kiełki i liście zazwyczaj wysiewana przed
Świętami Wielkanocnymi, ale można ją wysiewać przez cały rok.
Nadaje się do spożycia po 1 do 2 tygodni po wysiewie,
w smaku przypomina ostrą rzodkiewkę.
w smaku przypomina ostrą rzodkiewkę.
Roszponka warzywna
Odmiana o słodkawych jajowatych liściach,
jest szczególnie polecana na wysiew późno jesienny,
ze względu na dobrą mrozoodporność, liście można spożywać
przez całą zimę. Można ją wysiewać przez cały sezon. Spożywamy ją w "bukiecie" z wielu gatunków sałat.
Cykoria korzeniowa Polanowicka
Odmiana bardzo podobna do sałaty, ma lekko goryczkowy smak
Zawiera bardzo dużo witamin i soli mineralnych. W ostatnich latach nasiona były ciężko dostępne,
odmiana polecana dla hodowców kur na paszę.
Zawiera bardzo dużo witamin i soli mineralnych. W ostatnich latach nasiona były ciężko dostępne,
odmiana polecana dla hodowców kur na paszę.
Szpinak Matador
Odmiana o dużych owalnych pokarbowanych liściach zawierających dużo żelaza.
Nadaje się na bardzo wczesny i późny wysiew, świetnie zimuje.
Nadaje się do mrożenia, a sama rozeta nie ma tendencji do wybijania pędów kwiatowych.
Szczaw Lyoński
Roślina wieloletnia o dużych bardzo smacznych podłużnych liściach,
rośnie szybko nadaję się do zbioru od wczesnej wiosny do późnej jesieni.
Z własnego doświadczenia radzę usuwać pędy kwiatowe z rozety
dla utrzymania świeżości liści i nie rozsiewania się szczawiu po całym ogrodzie.
rośnie szybko nadaję się do zbioru od wczesnej wiosny do późnej jesieni.
Z własnego doświadczenia radzę usuwać pędy kwiatowe z rozety
dla utrzymania świeżości liści i nie rozsiewania się szczawiu po całym ogrodzie.
Por Bartek
Późna odmiana o 10 15cm długości łodygi, nadająca
się na mrożenie, suszenie i sprzedaż bezpośrednią.
Odmiana bardzo dobrze zimuje. Polecana do zup, sosów, pieczeni i surówek.
Warto siać i sadzić rośliny liściowe, ponieważ mają bardzo dużo witamin i soli mineralnych, a w dodatku ich smak jest naprawdę wyraźny i aromatyczny.
Są bardzo łatwe w uprawie i nie wymagają bardzo żyznych gleb.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz