Porady i usługi ogrodnicze Chojnice Passiflora

Porady i usługi ogrodnicze Chojnice Passiflora

czwartek, 27 marca 2014

Warzywa liściowe-odmiany

Ciekawą grupą są warzywa liściowe, przedstawimy kilka rzadkich i popularnych
warzyw z liściową częścią jadalną.  


Rzeżucha

Popularna na kiełki i liście zazwyczaj wysiewana przed
Świętami Wielkanocnymi, ale można ją wysiewać przez cały rok.  
Nadaje się do spożycia po 1 do 2 tygodni po wysiewie,
w smaku przypomina ostrą rzodkiewkę.


Roszponka warzywna 

Odmiana o słodkawych jajowatych liściach,
jest szczególnie polecana na wysiew późno jesienny,
ze względu na dobrą mrozoodporność, liście można spożywać 
przez całą zimę. Można ją wysiewać przez cały sezon. Spożywamy ją w "bukiecie" z wielu gatunków sałat.


Cykoria korzeniowa Polanowicka 

Odmiana bardzo podobna do sałaty, ma lekko goryczkowy smak
Zawiera bardzo dużo witamin i soli mineralnych. W ostatnich latach nasiona były ciężko dostępne,
odmiana polecana dla hodowców kur na paszę. 


Szpinak Matador 

Odmiana o dużych owalnych pokarbowanych liściach zawierających dużo żelaza.
Nadaje się na bardzo wczesny i późny wysiew, świetnie zimuje. 
Nadaje się do mrożenia, a sama rozeta nie ma tendencji do wybijania pędów kwiatowych. 


Szczaw Lyoński 

Roślina wieloletnia o dużych bardzo smacznych podłużnych liściach,
rośnie szybko nadaję się do zbioru od wczesnej wiosny do późnej jesieni.
Z własnego doświadczenia radzę usuwać pędy kwiatowe z rozety
dla utrzymania świeżości liści i nie rozsiewania się szczawiu  po całym ogrodzie.


Por Bartek

Późna odmiana o 10 15cm długości łodygi, nadająca 
się na mrożenie, suszenie i sprzedaż bezpośrednią.
Odmiana bardzo dobrze zimuje. Polecana do zup, sosów, pieczeni i surówek.


Warto siać i sadzić rośliny liściowe, ponieważ mają bardzo dużo witamin i soli mineralnych, a w dodatku ich smak jest naprawdę wyraźny i aromatyczny.
Są bardzo łatwe w uprawie i nie wymagają bardzo żyznych gleb. 

Brak komentarzy: