Szparag:
Roślina wieloletnia. Część jadalną stanowią białe pędy
wycinane zwykle codziennie wiosną do połowy czerwca.
Wysiew nasion wiosną na rozsadniku. Dla przyspieszenia
kiełkowania, nasiona moczyć przez 3-4 dni w wodzie o temp. pokojowej. Wiosną
następnego roku młode karpy wysadzać w rozstawie 150x50 cm w bruzdach o
głębokości 20-25 cm. Przez drugi rok rośliny intensywnie nawozić aby silnie się
rozrosły. Wiosną, w trzecim roku uprawy nad karpami uformować kopczyki lub wały
o wys. 30-35 cm. Wybijające pędy wycinać przed lub krótko po ukazaniu się ich
wierzchołka .W połowie czerwca każdego roku uprawy, kopczyki lub wały rozkopać,
a wybijające pędy pozostawić aby się
rozrosły. Najlepiej udaje się na glebach lżejszych zasobnych w wapń.
Skorzonera:
Częścią jadalną są cylindryczne, proste korzenie spichrzowe o
dł. do 30 cm. Czarnobrązowa skóra okrywa biały miąższ w smaku przypominający
szparagi, od których jest bardziej delikatny.
Wysiew nasion w marcu-kwietniu w rzędy co 30 cm. Zbyt gęste
wschody przerwać, pozostawiając rośliny
co 5-8 cm. Udaje się na glebach żyznych, umiarkowanie wilgotnych, nie
zakwaszonych, głęboko uprawionych. Do zbioru nadaje się po 4 miesiącach od
wysiewu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz