Porady i usługi ogrodnicze Chojnice Passiflora

Porady i usługi ogrodnicze Chojnice Passiflora

wtorek, 25 marca 2014

Szparag i skorzonera



Szparag:

Roślina wieloletnia. Część jadalną stanowią białe pędy wycinane zwykle codziennie wiosną do połowy czerwca.
Wysiew nasion wiosną na rozsadniku. Dla przyspieszenia kiełkowania, nasiona moczyć przez 3-4 dni w wodzie o temp. pokojowej. Wiosną następnego roku młode karpy wysadzać w rozstawie 150x50 cm w bruzdach o głębokości 20-25 cm. Przez drugi rok rośliny intensywnie nawozić aby silnie się rozrosły. Wiosną, w trzecim roku uprawy nad karpami uformować kopczyki lub wały o wys. 30-35 cm. Wybijające pędy wycinać przed lub krótko po ukazaniu się ich wierzchołka .W połowie czerwca każdego roku uprawy, kopczyki lub wały rozkopać, a wybijające  pędy pozostawić aby się rozrosły. Najlepiej udaje się na glebach lżejszych zasobnych w wapń.


Skorzonera:

Częścią jadalną są cylindryczne, proste korzenie spichrzowe o dł. do 30 cm. Czarnobrązowa skóra okrywa biały miąższ w smaku przypominający szparagi, od których jest bardziej delikatny.
Wysiew nasion w marcu-kwietniu w rzędy co 30 cm. Zbyt gęste wschody przerwać, pozostawiając  rośliny co 5-8 cm. Udaje się na glebach żyznych, umiarkowanie wilgotnych, nie zakwaszonych, głęboko uprawionych. Do zbioru nadaje się po 4 miesiącach od wysiewu.

Brak komentarzy: