Pietruszkę możemy uprawiać na korzeń i na nać.Te na korzeń mają również natkę.
Naciowe są dobre pod tym względem, że są 2 letnie i wczesną wiosną możemy się cieszyć ich
aromatycznymi liściami.
Ołomuńcka
Późna odmiana nadająca się na przetwarzanie i przechowywanie.
Owoce długości 20 cm o kremowobiałych środkach,
dobrze znosi susze i zmienne warunki klimatyczne.
Rdzeń nie brązowieje.
Cukrowa
Wczesna odmiana o 14-16 cm białych owocach,
nadająca się świetnie do świeżego spożycia i na przetwórstwo.
Korzeń krótki i gruby.
Festival 68
Odmiana naciowa o gładkich, bardzo aromatycznych liściach.
Nadaję się do świeżego spożycia i do mrożenia.
Moss curled 2
Odmiana liściowa o smacznych, bardzo ozdobnych liściach.
Nadająca się do ozdabiania potraw i mrożenia.
Po ścięciu wybija bardzo szybko nowe pędy.
Odmiany liściowe możemy wysiewać bardzo szybko, nawet od połowy marca - o ile pogoda pozwoli.
Co do tych korzeniowych lepiej się wstrzymać aż do kwietnia, warto je uprawiać w redlinach co zwiększy rozmiar korzeni i plony.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz