Podłoże pod ogórki powinno być nawiezione obornikiem na jesieni, a wiosną możemy rozsypać kompost. Ogórki wymagają odczynu alkalicznego, czyli wapiennego 7-8 pH, jeżeli mamy kwaśniejszy odczyn powinniśmy ją koniecznie przewapnować.
Do nawozów wysoko-azotowych zaliczamy
m.in. nawozy mineralne : azofoski, hydrokomplex, saletry, oraz
naturalne: świeży obornik, gnojowica i gnojówka. Niektóre nawozy
zielone - poplony również „wprowadzają” za dużo azotu do
gleby np.: rośliny motylkowe tj. łubin, peluszka, oraz fasola.
Nawozy azotowe są bardzo polecane
wczesną wiosną na przyspieszenie przyrostu naszych roślin,
aczkolwiek przy ogórkach nadmiar jego może skutkować zepsutymi
przetworami.
Stosowanie natomiast gorczycy jak
poplon może spowodować gorycz w ogórkach, przeważnie stosuje się
ją pod marchew i cebulę, gdyż odrobacza ona glebę (likwiduję
śmietkę).
Bardzo dobrą i skuteczną metodą
jest stosowanie EM-ów, czyli pozytywnych mikroorganizmów,
nie modyfikowanych genetycznie,o
silnym działaniu antyutleniającym, całkowicie przyjazną zdrowiu
ludzi i zwierząt.
Zastosowanie
EM-ów ich w przypadku ogórków:
Opryski
wykonywać na rośliny 2-4 razy w ciągu roku, stosując 1 L środka
na 20 L wody- na powierzchnię 500 m2 ( na 100m2 – 4 L gotowego
roztworu).
W następnych postach opiszemy dokładniej
zastosowanie EM-ów.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz